01 02 03 04 05 06 07 08 09
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
   
 
NIEUWE CD: SOUL STRINGS

Lefthand Freddy – Soulstrings
Format: CD / Label: eigen beheer. Releasedatum: 2014

Tekst: Bert Lek

Het vorige album Back On Track dateert al weer uit 2006 en is net als alle andere vier cd’s helemaal uitverkocht! Een jaar eerder wordt na het uitstappen van bassist Cynthio Ooms de toevoeging Aces weg gelaten. Sinds 2009 is de huidige bezetting: Fred Reining, gitaar en zang, zoon Berend, gitaar, drummer Hans Waterman en Andre van der Werf, bas. Berend, Hans en Andre vormen een kei van een rhythmsectie waarop Fred heerlijk kan soleren.

Na acht jaar werd het tijd voor een nieuwe cd en wat voor een! Elf juweeltjes, van de hand van Fred, die bij elkaar slechts 47 minuten duren en dat is jammer, want het is echt genieten, maar Fred kiest al vanaf begin jaren negentig voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Dat is niet alleen bij zijn optreden zo, maar ook de cd’s die hij met grote tussenpozen uitbrengt.

Met de opener Believe I Need Some Tonight wordt de toon voor de rest van de cd gezet. Prachtig gitaarwerk, door de verschillende loopjes, die duidelijk herkenbaar van Fred zijn. Ook Freds stem is voller geworden in de loop der jaren, maar het meest wordt er genoten van de gitaarpartijen. Iedere keer neemt de gitaaraanslag van Fred een andere wending, zonder dat de solo’s langdradig worden. Eigenlijk is het een must voor de andere gitaristen in Nederland om deze schijf aan te schaffen!

Ook de onderwerpen, die Fred aansnijdt, zijn leuk om naar de tekst te luisteren zoals in TV Blues (weer niets op de tv vanavond) of Nothern Girl, waarin een gezette dame iemand de weg verspreidt in een supermarkt en wat zich daarna afspeelt. Enig nadeel is echter dat de tekst soms wat moeilijk verstaanbaar is. Een bonus-ster had deze cd gekregen als de tekst van alle liedjes was bijgevoegd. Het absolute hoogtepunt van deze puike cd is TV Blues. De ‘klassieke cliché-uitloop is geweldig gevonden.

Deze glimmer gaat in ieder geval in de la, waar de beste twintig cd’s van 2014 in komen te liggen om in mijn radioprogramma aan het eind van het jaar opnieuw te draaien, maar ik denk, dat hij het daar niet zo lang uithoudt en dat dit eerder zal gebeuren. Tijd voor Fred om zijn witte pak naar de stomerij te brengen en met zijn mannen weer eens richting het westen te komen. Gelukkig spelen ze op zaterdag 19 april in l’Esprit in Rotterdam en zaterdag 31 mei tijdens het Zoetermeer Blues Festival, maar eerst is er de cd-presentatie op vrijdag 14 maart in café Boelens in Eelde.